Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

5

5 ο Επιβάτης της Αίγινας - Απόψεις - Κριτικές – Προτάσεις– Μάιος – Ιούνιος 2009 __________________________________________________________________________

Η άποψη του Σ.Π.Α.

Φιλίππου Ν. Χατζηπέρη

Αν Εξομολογείτο η Εξουσία…….

Είχαμε την ευκαιρία να «κουβεντιάσουμε», χωρίς πρωτόκολλα, με τον Αντιδήμαρχο, αρμόδιο Ύδρευσης και Καθαριότητας, κ. Ν. Πτερούδη, όταν συνευρεθήκαμε στη γιορτή ενός φίλου. Ακούσαμε με μεγάλη προσοχή τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των νέων του καθηκόντων και τις προσπάθειες, που κατέβαλε, για να μάθει τα μυστικά τους, παρακολουθώντας διάφορα σεμινάρια περί «Διαχείρισης Νερού, Απορριμμάτων» κλπ. Ανταλλάξαμε και τις προσωπικές μας απόψεις από την εμπειρία, που έχουμε αποκτήσει λόγω επαγγέλματος.

Ομολογούμε ότι τη χαρήκαμε αυτή τη συζήτηση και διερωτηθήκαμε, πώς θα ήταν ο τόπος μας «εάν οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές είχαν τη δημοκρατική αγωγή και ευαισθησία να εξομολογούνται τις δυσκολίες τους και ν’ αφουγκράζεται τον πολίτη». Ασφαλώς καλύτερα!!! Η έκπληξή μας είναι ευχάριστη, συγκρίνοντας το πνεύμα της εν λόγω συζήτησης με την αλαζονεία ορισμένων δημοτικών αρχόντων, παρόντων και τέως, που νόμισαν ότι η ψήφος του πολίτη τους δίνει απεριόριστα το δικαίωμα να κάνουν τον «παντογνώστη» για κάθε πρόβλημα», απαξιώνοντας την άποψη και τη συμμετοχή του πολίτη!

Πάντως, θα ήταν πολύ καλό για το τόπο μας, εάν «οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες είχαν το γνώθι σ’ αυτόν και δεν υπερεκτιμούσαν τις δυνατότητές τους, προτού αναλάβουν τα καθήκοντά τους»! Αν δεν το κάνουν από την αρχή, να διερωτώνται πως θα ήταν η κατάσταση του νησιού μας αν «τη στερνή τους γνώση την είχαν πρώτα»! Εμείς, ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά να αξιοποιήσουν αυτή τη γνώση που απόκτησαν, προτού λήξει η θητεία τους…….. Πολλά θα ωφεληθούν οι ίδιοι, ο τόπος μας και η κοινωνία του! Πρέπει να πετύχουν, γιατί θα ήταν κρίμα για το αντίθετο!

Περί Ευθύνης των Αιρετών Οργάνων της Τ.Α.

Το άρθρο 141 του Δημοτικού Κώδικα (Ν.3463/06) , περί «Αστικής Ευθύνης», αναφέρει σαφώς ότι «Οι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, της Δημαρχιακής Επιτροπής κλπ. οφείλουν ν’ αποζημιώσουν το Δήμο για κάθε θετική ζημία, που προξένησαν εις βάρος της περιουσίας του από δόλο ή βαριά αμέλεια». Εάν κάποιος πολίτης που υπέστη ατύχημα λόγω της «παράνομης» κατάληψης μέρους του καταστρώματος της Λεωφόρου Δημοκρατίας, αποφάσιζε να κάνει αγωγή στο Δήμο, τότε ο Δήμος είναι, προφανώς, υποχρεωμένος να αποζημιώσει το θύμα.

Η ζημία καταλογίζεται στα εν λόγω αιρετά πρόσωπα, όπως ο νόμος ορίζει. Ευτυχώς, κανένα ατύχημα, απ’ αυτά που αναφέρθηκαν, δεν ήταν σοβαρό ή εν πάση περιπτώσει, κανένα θύμα (και είναι αρκετά, μεταξύ των οποίων και γνωστοί) δεν θέλησε να φτάσει στα άκρα, για καλή τύχη των αιρετών. Ακόμη κι αν ήταν νόμιμες αυτές οι «ρυθμίσεις», ο Δήμος και οι αιρετοί εκπρόσωποί του δεν θα απαλλάσσονταν από την κατηγορία του «δόλου ή της βαριάς αμέλειας». Διότι ενσυνείδητα, διακινδυνεύοντας την ασφάλεια των πολιτών, επέτρεψαν στους καταστηματάρχες να βάλουν τραπεζοκαθίσματα!

Είναι προφανής η κατανόηση των πολιτών να βοηθήσουν το Δήμο να προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αλλά λογικές, με κάθε θυσία, για να επιτευχθεί ο στόχος, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους! Όμως ο στόχος δεν ήταν αυτός, αλλά η αυθαίρετη παραχώρηση μέρους του καταστρώματος του δρόμου στους καταστηματάρχες της παραλίας. Η δικαιολογία ότι «δεν θα παρκάρουν οι μηχανές και τα μηχανάκια» είναι μόνο για αφελείς. Διότι τα εν λόγω δίκυκλα κάθε κυβισμού μεταφέρθηκαν στο απέναντι πεζοδρόμιο των προβλητών του λιμανιού, όπου κάνουν περίπατο οι πολίτες!

Με Διακριτικότητα

Μήπως πρέπει ν’ αλλάξουμε ύφος και με χαμηλούς λίγο τόνους της κριτικής, να «παρακαλέσουμε» τη Δημοτική Αρχή και προσωπικά τον κ. Δήμαρχο, Παναγιώτη Κοκούλη, να κινητοποιήσει τις Υπηρεσίες του και τους Αιγινήτες, ώστε να συμμορφωθεί ο τόπος μας;

Συζητούσα προ καιρού με Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας, που με ρώτησε τη γνώμη μου για τα «έργα και τις ημέρες» της Δημοτικής Αρχής. Του απάντησα ότι, παρόλο που γνωρίζω μερικές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμαρχος, δεν δικαιολογείται καθόλου το χάλι της Αίγινας. Αυτός αντείπε ότι, τουλάχιστο, αυτή η Δ.Α.. αποτελείται από «τίμιους». Καμία αντίρρηση. Αυτό είναι στις ημέρες μας πολύ θετικό. Δεν μπορούμε, βεβαίως, να μην επικροτήσουμε: Την καθιέρωση της δημοτικής Συγκοινωνίας. Τη σθεναρή άρνηση του Δημάρχου να επιτρέψει τη λειτουργία καταστήματος σε επιχειρηματία με παραβάσεις. Τη θέσπιση κανόνων στάθμευσης. Το σύστημα φίλτρων των αποβλήτων της ψαραγοράς….

Μήπως, όμως, κ. Δήμαρχε, πρέπει να μας λύσετε και μερικά άλλα κακώς κείμενα, έτσι ώστε να ερχόμαστε να κατοικούμε και να καμαρώνουμε για την Αίγινά μας, όπως παλιά; Ιδού μερικά, που σίγουρα ότι γνωρίζετε: 1) Πού είναι η καθαριότητα, η ποιότητα, οι τιμές στα καταστήματα υγειονομικού ελέγχου – εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία κλπ του νησιού μας; Είναι αλήθεια ότι οι «γνωρίζοντες» δεν πηγαίνουν στο 100% των εστιατορίων της πόλης; Είναι σωστό να απολαμβάνεις τις «αναθυμιάσεις» του μείγματος των υπονόμων, καμένων λαδιών; Όλα καταλήγουν στο λιμάνι! 2) Ποιος ελέγχει την ταχύτητα, τον θόρυβο των μηχανοκινήτων οχημάτων στη παραλιακή και στα στενά της πόλης; Όλες τις ώρες!! 3) Δεν νομίζουμε, κύριε Παναγιώτη Κουκούλη, ότι σαν νυν Δήμαρχος και πρώην κάτοικος της παραλίας δεν τρομάζετε με τη σκέψη του ομαδικού ατυχήματος στα αφύλακτα τραπεζάκια του δρόμου! 4) Στη πόλη του νησιού έχουν απομείνει ελάχιστοι κάτοικοι. Τη θέση τους κατέλαβαν, όμως, τα κάθε είδους νυκτερινά και ολονύκτια θορυβοποιά καταστήματα. Η κατάργηση του ιστού της πόλης είναι ένα κοινωνικό νόσημα με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Τα ίδια συμβαίνουν στις άλλοτε πανέμορφες συνοικίες της Αθήνας (Μεταξουργείο, Βικτώρια, Κυψέλη, Πολυτεχνείο, Εξάρχεια…..)! Σκεφτείτε λίγο!!!!

Θα επανέλθουμε και με άλλες εκκλήσεις καλόπιστα. Τάκης Μουτσάτσος

_______________________________________________

Ε/Γ – Ο/Γ « Άγιος Νεκτάριος Αίγινας»

Το βαπόρι που σέβεται, εξυπηρετεί και προσφέρει τους οικονομικότερους ναύλους στους επιβάτες και οχήματα της Αίγινας! Συμφέρει, γιατί βοηθάει τον υγιή ανταγωνισμό και συμβάλλει στη βελτίωση της Ακτοπλοϊκής μας Συγκοινωνίας! Επί πλέον, προσφέρει κάρτα Εκπτώσεων ΣΕΑΣΑ. Πληροφορίες: 22.970/22.570, 25.625, Κατάστημα κας Ουρανίας Γιαννούλη, Αιακού. Φίλε επιβάτη, σκέψου και το συμφέρον σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου